Vytúžená materská škola už v septembri

19.02.2014 Prešov

Prah dlho očakávanej materskej školy v Nižnej Šebastovej prekročia prvé deti už v septembri. Po komplikáciách spôsobených nedokonalosťou zákona o verejnom obstarávaní sa dnes uskutočnilo odovzdanie staveniska dodávateľskej spoločnosti, ktorá v najbližších mesiacoch zrealizuje rekonštrukciu MŠ Haburská.
„Je to splatenie starého dlhu voči našim malým Prešovčanom, ktorí bývajú v Nižnej Šebastovej, dlhu voči Nižnej Šebastovej a splnenie a dodržanie záväzku voči rímskokatolíckej cirkvi,“ uviedol pri odovzdávaní stavby primátor Pavel Hagyari.
Problém zriadenia materskej školy v mestskej časti Nižná Šebastová nie je otázkou posledných rokov, materská škola v tejto mestskej časti sa rieši už od roku 1986, posledné roky sa však tento problém riešil dosť intenzívne. Dočasným riešením bolo umiestnenie detí do priestorov rímskokatolíckej fary, ktorá bola v tomto smere ústretová a zmluva o nájme bola viackrát predĺžená.
Keďže táto mestská časť sa dynamicky rozvíja a je predpoklad na jej ďalší rast, uvažovalo sa teda o viacerých alternatívach, o ktorých sa v roku 2012 rozhodovalo v Mestskom zastupiteľstve. Spomedzi možností kúpy a prestavby rodinného domu, rekonštrukcie neďalekej bytovky a zmeny účelu mestského kultúrneho strediska, sa nakoniec rozhodlo o poslednej z týchto alternatív. Po začatí prác však mesto pre problémy so stavebnou firmou od zmluvy odstúpilo a odvtedy prebiehal zdĺhavý proces výberu novej firmy. V týchto dňoch je však podpísaná zmluva s novým dodávateľom, u ktorého je záruka, že mestu nespôsobí problémy ako predchádzajúca spoločnosť.
Na prízemí dvojpodlažnej budovy budú priestory zrekonštruované na potreby materskej školy a vytvoria sa triedy, šatne, jedáleň, kuchyňa a zázemie pre zariadenie s kapacitou cca 50 detí. „Tešíme sa, že vznikne moderná škôlka na európskej úrovni, ktorá bude spĺňať technické i edukačné požiadavky adekvátne 3. tisícročiu, ktorú chceme prepojiť aj s jedným krásnym parkom tzv. panskou záhradou slúžiacou ako ihrisko," dodal primátor.
Na rekonštrukčné práce MŠ Haburská budú použité finančné prostriedky v dvoch etapách, celková investícia je 400 000 eur. Práce sa po dnešnom odovzdaní staveniska začnú už v najbližších dňoch, nový školský rok v Nižnej Šebastovej sa tak bude niesť v znamení otvorenia nových brán dlho očakávanej MŠ Haburská.
(vkg)
 

Vyberte región

mark